create account


advanced mode

INI TIPS UNTUK MERANCANG JANTINA ANAK!! by donquixotee

View this thread on steemit.com
View on official site
· @donquixotee ·
INI TIPS UNTUK MERANCANG JANTINA ANAK!!
KALAU NAK ANAK LELAKI, SUAMI KENA MAKAN BANYAK SEAFOOD❓🤔

Agak peliklah kalau siapa tak pernah berangan nak anak perempuan atau anak lelaki kan? Kalau boleh pilih, memang seronok tapi tak kisahlah jantina anak yang mana pun, itu merupakan rezeki dari Allah. Tetapi, tak salah kalau kita mencuba. 
.
Banyak tips yang boleh dijumpai di laman internet mengenai tips-tips mendapatkan anak mengikut jantina yang kita mahukan tetapi tak tahu mana satu yang betul. Jadi, kalau anda keliru nak ikut tips yang mana, apa kata cuba baca perkongsian dari Puan Taibah Nurwahidah ini sebagai panduan anda!
.
CARA MERANCANG JIKA MAHU BAYI PEREMPUAN ATAU BAYI LELAKI‼️👶🏻
.
Alhamdulillah saya & suami dah mencuba & diizinkan Allah untuk mendapat baby girl, anak kedua kami. Maka sepasanglah anak kami setakat ni. Terima kasih buat suami Mhafiz Mahadar yang turut memberi kerjasama. Tak sia-sia kan usaha awak saat melihat anak perempuan awak lahir ke dunia.
.
Ingat lagi tak subjek biologi di sekolah dulu? Bagaimana jantina anak ditentukan. Sperma membawa kromosom XY & ovum membawa kromosom XX. Apabila persenyawaan berlaku peratusan jantina lelaki & perempuan adalah 50-50. Maka perlu diingatkan jantina bukanlah faktor genetik. Perlu diingatkan merancang jantina perlulah dilakukan sebelum merancang untuk hamil. Once dah berlaku persenyawaan, cara saya ni tak berkesan dah.
.
Bagaimana untuk kita menambahkan keberangkalian persenyawaan itu akan menghasilkan perempuan ialah kita kena faham apa sifat kromosom X & Y terlebih dahulu. X tempoh hayatnya lebih panjang tetapi pergerakan lebih perlahan, manakala Y tempoh hayatnya pendek tetapi pergerakannya adalah lebih laju. Keadaan berasid adalah lebih sesuai untuk X manakala Y lebih suka keadaan beralkali. Di sini la saya mula berfikir macam mana nak jadikan perkara asid alkali ni (Cikgu kimia la katakan).
.
TIPS BERGUNA 💕

1) PEMAKANAN
Jika mahukan baby boy, suami perlulah lebihkan memakan makanan lait (seafood), manakala jika mahukan baby girl, suami perlulah memakan daging sama ada ayam atau lembu. Kenapa suami? Kenapa bukan isteri? Kerana suami yang bawa kromosom Y yang mana menentukan boy atau girl, maka suami-suami main peranan besar kat sini. Ok, apa yang saya & suami usahakan ialah sebulan (bulan rancang nak hamil bermula daripada hari pertama saya period) suami dilarang makan apa-apa jenis seafood. Sebulan memang hari-hari sumber protein yang suami ambil hanyalah ayam, daging atau telur. Sampaikan ayah beli ketam & siput sedut pun dia kena telan air liur je. Suami tak ada masalah untuk ni sebab dia memang suka ayam & daging.

Selain tu, suami juga kena lebih makan masam. Yang ni mencabar sikit untuk suami sebab dia memang tak suka buah masam-masam, tapi direlakan juga bila isteri beli buah yang masam untuk dia. Isteri juga boleh membantu dengan lebihkan mengambil makanan bersumber tenusu, susu, cheese & butter. Saya kongsi ni lebih kepada untuk baby girl, so kalau nak boy, kena sebaliknya. Eakkan makan masam & isteri elakkan makanan tenusu.

2) TEMPOH BERSAMA
Yang ni susah sikit sebab kita sendiri tak tau bila waktu subur kita kan. So ada 2 cara nak tahu waktu subur. Yangg pertama senang je, pergi farmasi beli Ovulation Test, bentuk dia lebih kurang macam pregnancy test. Cara nak guna boleh tengok pada kotaknya.

Ataupun cara ke 2, hanya boleh dipakai bagi sesiapa yang kitaran haidnya sama setiap bulan. Yang ni nak senang guna Application Period Calendar kita boleh tengok corak kitaran haid kita. Bagi yang kitarannya sama setiap bulan, tolakkan jumlah kitaran dengan 14, maka hari itulah waktu subur dia, waktu subur bermakna hari ovum dilepaskan oleh ovari. Contoh (30-14), maka hari ke 16 itulah hari subur.

Ok kenapa penting nak tahu waktu subur, tadi kan dah cerita pasal tempoh hayat X & Y. Jika mahukan baby girl, perlu bersama 2 hari sebelum hari subur. Ini disebabkan Y yang hayatnya pendek itu akan mati sebelum ovum dibebaskan untuk bersenyawa. Yang tinggal hanya X. Maka jadilah XX (girl). Kalau nak baby boy, terbaliklah jadinya, perlu bersama pada waktu subur. Y yang bergerak laju akan sampai terlebih dahulu kepada ovum untuk disenyawakan. Maka jadila XY (boy).

👉🏻Ok itu saja tips yang saya & suami gunakan. Banyak sebenarnya tips lain kalau Google, tapi yang lain saya tak jumpa logik sainsnya, maka malaslah nak follow. Saya suka buat sesuatu yang ada sebab jelas. Jangan lupa, DOA senjata utama. Tak guna usaha tanpa doa. Minta sungguh-sungguh pada Allah. 

Semoga tips ni dapat memberi manfaat pada yang membaca. 😀

 ![image](https://img.esteem.ws/9xunjw1bj3.jpg)
👍  , , , ,
json_metadata{"links":[],"image":["https://img.esteem.ws/9xunjw1bj3.jpg"],"tags":["health","healthy","life","steemit"],"app":"esteem/1.4.6","format":"markdown+html","community":"esteem"}
created2017-09-21 15:12:27
active2017-09-21 17:37:57
last_payout2017-09-28 15:12:27
depth0
children3
net_rshares0
vote_rshares0
children_abs_rshares0
cashout_time1969-12-31 23:59:59
max_cashout_time1969-12-31 23:59:59
total_vote_weight0
reward_weight10,000
total_payout_value0.000 SBD
curator_payout_value0.000 SBD
author_rewards0
net_votes5
root_authordonquixotee
root_permlinkini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z
max_accepted_payout1,000,000.000 SBD
percent_steem_dollars10,000
allow_repliestrue
allow_votestrue
allow_curation_rewardstrue
beneficiaries
0.
accountesteemapp
weight500
root_title"INI TIPS UNTUK MERANCANG JANTINA ANAK!!"
pending_payout_value0.000 SBD
total_pending_payout_value0.000 STEEM
author_reputation427,378,907,151
promoted0.000 SBD
body_length0
reblogged_by[]
author_curate_reward""
vote details (5)

vote your-acct "donquixotee" "ini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z" 100 true
post_comment your-acct "re-donquixotee-ini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z-20180819t032627385z" "donquixotee" "ini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z" "" "your reply.." "{}" true

View on official site
@cheetah ·
$0.09
Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
https://gelugo.wordpress.com/2017/07/19/baby-boy-atau-baby-girl-ini-tips-yang-dikongsi-oleh-cikgu-kimia-mengikut-logik-sains-selain-usaha-doa/
👍  ,
created2017-09-21 15:12:48
active2017-09-21 15:12:48
last_payout2017-09-28 15:12:48
depth1
children0
net_rshares0
vote_rshares0
children_abs_rshares0
cashout_time1969-12-31 23:59:59
max_cashout_time1969-12-31 23:59:59
total_vote_weight0
reward_weight10,000
total_payout_value0.070 SBD
curator_payout_value0.020 SBD
author_rewards64
net_votes2
root_authordonquixotee
root_permlinkini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z
max_accepted_payout1,000,000.000 SBD
percent_steem_dollars10,000
allow_repliestrue
allow_votestrue
allow_curation_rewardstrue
beneficiaries[]
root_title"INI TIPS UNTUK MERANCANG JANTINA ANAK!!"
pending_payout_value0.000 SBD
total_pending_payout_value0.000 STEEM
author_reputation325,239,599,715,702
promoted0.000 SBD
body_length0
reblogged_by[]
author_curate_reward""
vote details (2)

vote your-acct "cheetah" "cheetah-re-donquixoteeini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z" 100 true
post_comment your-acct "re-cheetah-cheetah-re-donquixoteeini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z-20180819t032627392z" "cheetah" "cheetah-re-donquixoteeini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z" "" "your reply.." "{}" true

View on official site
@steemcleaners ·
$0.64
Copying/Pasting full texts without adding anything original is frowned upon by the community. 

Some tips to share content and add value:
- Using a few sentences from your source in “quotes.” Use HTML tags or Markdown. 
- Linking to your source
- Include your own original thoughts and ideas on what you have shared.

Repeated copy/paste posts could be considered spam. Spam is discouraged by the community, and may result in action from the [cheetah bot](https://steemit.com/steemitabuse/@cheetah/cheetah-bot-explained).

If you are actually the original author, please do reply to let us know!

---

Using irrelevant tags, especially popular tags, makes it hard to find good and relevant content.
Please try to use only relevant tags when posting! 

#steemit
 
Please only use the “steemit” tag for articles distinctly related to Steemit, the website, itself.

Blatant misuse of tags is spam. Spam is discouraged by the community and may result in action from the <a href="https://steemit.com/steemitabuse/@cheetah/cheetah-bot-explained">cheetah bot</a>.

Thank You!
👍  ,
json_metadata{"tags":["steemit","health"],"links":["https://steemit.com/steemitabuse/@cheetah/cheetah-bot-explained"],"app":"steemit/0.1"}
created2017-09-21 17:18:54
active2017-09-21 17:37:57
last_payout2017-09-28 17:18:54
depth1
children1
net_rshares0
vote_rshares0
children_abs_rshares0
cashout_time1969-12-31 23:59:59
max_cashout_time1969-12-31 23:59:59
total_vote_weight0
reward_weight10,000
total_payout_value0.632 SBD
curator_payout_value0.005 SBD
author_rewards577
net_votes2
root_authordonquixotee
root_permlinkini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z
max_accepted_payout1,000,000.000 SBD
percent_steem_dollars10,000
allow_repliestrue
allow_votestrue
allow_curation_rewardstrue
beneficiaries[]
root_title"INI TIPS UNTUK MERANCANG JANTINA ANAK!!"
pending_payout_value0.000 SBD
total_pending_payout_value0.000 STEEM
author_reputation877,009,669,322,996
promoted0.000 SBD
body_length0
reblogged_by[]
author_curate_reward""
vote details (2)

vote your-acct "steemcleaners" "re-donquixotee-ini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z-20170921t171852176z" 100 true
post_comment your-acct "re-steemcleaners-re-donquixotee-ini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z-20180819t032627396z" "steemcleaners" "re-donquixotee-ini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z-20170921t171852176z" "" "your reply.." "{}" true

View on official site
@donquixotee ·
Yes im sorry
json_metadata{"tags":"steemit","app":"esteem/1.4.6","format":"markdown+html","community":"esteem"}
created2017-09-21 17:37:57
active2017-09-21 17:37:57
last_payout2017-09-28 17:37:57
depth2
children0
net_rshares0
vote_rshares0
children_abs_rshares0
cashout_time1969-12-31 23:59:59
max_cashout_time1969-12-31 23:59:59
total_vote_weight0
reward_weight10,000
total_payout_value0.000 SBD
curator_payout_value0.000 SBD
author_rewards0
net_votes0
root_authordonquixotee
root_permlinkini-tips-untuk-merancang-jantina-anak-2017921t221219931z
max_accepted_payout1,000,000.000 SBD
percent_steem_dollars10,000
allow_repliestrue
allow_votestrue
allow_curation_rewardstrue
beneficiaries
0.
accountesteemapp
weight500
root_title"INI TIPS UNTUK MERANCANG JANTINA ANAK!!"
pending_payout_value0.000 SBD
total_pending_payout_value0.000 STEEM
author_reputation427,378,907,151
promoted0.000 SBD
body_length0
reblogged_by[]

vote your-acct "donquixotee" "re-steemcleaners-2017922t03755161z" 100 true
post_comment your-acct "re-donquixotee-re-steemcleaners-2017922t03755161z-20180819t032627401z" "donquixotee" "re-steemcleaners-2017922t03755161z" "" "your reply.." "{}" true


created by @roadscape